SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Level 1

Questions and Answers List

level questions: Level 1

QuestionAnswer
Aşamalı yardımÖğretim esnasında kullanılmakta olan fiziksel ipucunun zamanla yoğunluğunun ve türünün silikleştirilerek, bireyin bağımsızlaşmasının sağlandığı bir silikleştirme sürecidir.
Aşırı öğrenme oturumlarıBir davranışın/becerinin edinimi gerçekleştikten sonra o davranışa/beceriye ilişkin çok sayıda ve tekrarlayıcı alıştırmalar yapmaktır.
Davranış biçimiDuyu organları tarafından algılanan motor hareketlerdir.
DavranışBir organizmanın yaptığı, doğrudan ölçülebilen ve gözlenebilen herhangi bir şeydir.
Davranışsal kuramİnsan davranışlarının öğrenilebilir olduğunu, öğrenmenin davranışın bir sonucu olarak meydana geldiğini öne süren öğrenme kuralıdır.
Doğal ortamlarda öğretimGenelleme stratejilerinden bir diğeri, bireylere öğretilmesi hedeflenen davranışın/becerinin yapılandırılmış ortam yerine, davranışın/becerinin sergilendiği doğal ortamda öğretilmesi anlamına gelen öğretim stratejisidir.
Edimsel koşullamaOrganizmanın çevreyle etkileşime geçmesiyle davranışın gerçekleşme sıklığının değişmesi, davranış ile sonuç arasındaki ilişkinin öğrenilmesidir.
Eksen başlığıGrafikte x ve y eksenlerinin birimini belirten başlıklardır.
Etkinlik pekiştireciPekiştirici uyaran işlevi gören bilgisayar oyunu oynama, salıncakta sallanma ya da resim çizme gibi etkinliklerdir.
EtikÇeşitli meslek kolları arasında tarafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünü. Etik bilimi.
Fiziksel ipucuÖğrencinin kendisinden istenilen doğru tepkiyi vermesi için, ona fiziksel olarak temasın uygulanmasını gerektiren ipucudur.
Görsel ipucuÖğrencinin doğru tepkisini kesinleştirmek için öğrencinin düzeyine uygun resim, çizim, fotoğraf, işaret ya da yazı gibi görsel ögelerden yararlanılmasıdır.
Gözlemci güvenirliğiTek bir gözlemcinin bağımlı değişkene ilişkin veri toplaması, daha sonra aradan belli bir zaman geçtikten sonra aynı gözlem diliminde aynı davranışa ilişkin yeniden veri toplaması ve topladığı bu verileri karşılaştırmasıdır.
Hedef davranışDavranış analizi sürecinde üzerine odaklanılan ve değiştirilmek istenen davranıştır.
İkincil pekiştireçBireylerin yaşamsal gereksinimlerini karşılamaya yönelik olmayan ve birey üzerinde olumlu etki yaratan, öğrenilmiş pekiştireçlerdir.
Birincil pekiştireçOrganizmada fiziksel ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan, öğrenmeye bağlı olmayan pekiştireçlerdir.
İpucu silikleştirmeDoğru tepkinin verilmesini sağlamak için kullanılan ipuçlarının bir süre sonra kullanılmaması ve daha önce kullanılan ipuçları olmadan da doğru tepkinin alınabiliyor olması.
Kahraman yöntemiGrubun pekiştirece ulaşmasının grup içinden birinin ya da grup içerisindeki küçük bir alt grubun performansına bağlı olduğu pekiştirme biçimidir.
KalıcılıkKalıcılık, öğrenilen davranışın öğretim koşulları ortadan kalktıktan sonra da uzun süreli olarak devam etmesidir.
Klasik koşullamaRefleks olarak adlandırılan ve doğuştan gelen uyaran-tepki ilişkisine dayanan bir koşullama biçimidir. Aralarında daha önce ilişki bulunmayan bir uyaranla tepki arasında ilişki kurulmasıdır.
Bekleme süresiDavranışın başlaması için ortaya çıkan öncülle davranışın başladığı ana kadar olan süredir.
Model ipucuÖğrenciye doğru tepkinin ne olduğunun uygulamacı tarafından aynen gösterilmesidir.
Olumlu cezaBir davranışı izleyen durumda ortama hoşa gitmeyen hatta bireyde hoşnutsuzluk yaratabilecek bir uyaranın eklenmesiyle davranışın ileride tekrar ortaya çıkma olasılığının azaltılmasıdır.
Öncül-davranış-sonuçDavranış ortaya çıkmadan önce gerçekleşen öncülü, öncülün varlığında meydana gelen davranışı ve davranışın ardından ortaya çıkan sonucu içeren zincirdir.
Sembol pekiştireçJeton, kupon ya da yıldız gibi kendi başına anlamı olmayan ancak başka pekiştireçlerle değiş-tokuş yapılabilen nesnelerdir.
Sözel ipucuÖğrencinin doğru tepki vermesi için, öğretmenin sözel ifadeler veya kalıplar kullanmasıdır.
Sönme patlamasıSönme tekniğinin uygulaması devam ederken problem davranışın aniden geri gelmesi, bir başka deyişle problem davranışın artması ya da çeşitlenmesi durumudur.
UDA'ya dayalı kapsamlı uygulamalarOtizmli bireylerde IQ, uyarlanabilir beceriler ve sosyal işlevler de dahil olmak üzere işlevselliği etkileyen belirli becerilerde gelişme sağlamayı amaçlayan uygulamalardır.
Zaman aralığı kaydıDavranışın kaç kez gerçekleştiğini saymak yerine, gözlem süresinde davranışın gerçekleştiği zaman aralıklarını sayarak davranışın oluşumunun kaydedildiği bir kayıt tekniğidir.
Çok fırsat tekniğiÖğrenciye her bir beceri basamağını sergilemesi için ayrı ayrı fırsatın sunulduğu ve öğrencinin tüm beceri basamaklarına ilişkin performansının gözlendiği değerlendirme tekniğidir.