SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

level: Signaliniai ženklai

Questions and Answers List

level questions: Signaliniai ženklai

QuestionAnswer
Žalias skritulysNuolatinis ženklas, kuris signalizuoja, kad geležinkelių riedmenys pravažiavo pavojingą vietą ir toliau gali važiuoti didžiausiu geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatytu greičiu.
Geltonas skritulysNuolatinis ženklas, kuris signalizuoja, kad priekyje yra pavojinga vieta, kurią mašinistas privalo pravažiuoti geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatytu greičiu. Atstumas A nuo signalinių ženklų „Pavojingos vietos pradžia“ ir „Pavojingos vietos pabaiga“ iki greičio mažinimo signalinių ženklų: – kai nustatytas maksimalus greitis iki 80 km/val. – 1000 m; – kai nustatytas greitis nuo 80 km/val. iki 120 km/val. – 1300 m; – kai nustatytas greitis daugiau kaip 120 km/val. – 1500 m.
Pavojingos vietos pradžiaNuolatinis ženklas, kuris žymi ribas kelio, kuriuo traukiniai turi pravažiuoti mažesniu geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatytu greičiu. Šis signalinis ženklas įrengiamas 50 m atstumu iki pavojingos vietos pradžios arba geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatyta tvarka.
Pavojingos vietos pabaigaNuolatinis ženklas, kuris įspėja apie pavojingos vietos pabaigą. Šis signalinis ženklas įrengiamas 50 m atstumu nuo pavojingos vietos pabaigos arba geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatyta tvarka.
Kvadratinis žalias skydasLaikinasis ženklas, kuris signalizuoja, kad pervažiavus visam sąstatui pavojingą vietą, mašinistas gali didinti greitį iki didžiausio geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatyto greičio.
Geltonas kvadratinis skydasLaikinasis ženklas, kuris signalizuoja, kad priekyje yra pavojinga vieta, ir įspėja, kad mašinistas privalo važiuoti mažesniu greičiu – priekyje pavojinga vieta, prieš kurią būtina sustoti ar ją pravažiuoti įspėjamajame lapelyje nurodytu greičiu, o neturint informacijos, kur prasideda pavojinga vieta ir jos pravažiavimo sąlygų, jis privalo pravažiuoti signalinį ženklą ne didesniu kaip 25 km/val. greičiu. Atstumas B nuo kilnojamojo raudono stabdomojo signalinio ženklo arba nuo staiga atsiradusios kliūties: - iki greičio mažinimo ženklo esant iki 80 km/val. greičiui yra 1400 m; – - nuo 80 km/val. iki 140 km/val. greičiu – 1700 m; daugiau kaip 140 km/val. – 1900 m.
Raudonas stačiakampis skydasPravažiuoti signalą draudžiama. Raudonas stačiakampis skydas statomas ne mažiau kaip 50 m iki kliūties buvimo vietos. Kitais nenumatytais atvejais šis ženklas statomas geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatyta tvarka.
Pavojingos vietos pradžiaLaikinasis ženklas, kuris žymi ribas kelio, kuriuo traukiniai turi pravažiuoti įspėjamajame lapelyje nurodytu greičiu, o jo neturint – ne didesniu kaip nurodyta lentelėje ant ženklo stiebo, o kai jos nėra – ne didesniu kaip 25 km/val. greičiu. Šis signalinis ženklas įrengiamas 50 m atstumu iki pavojingos vietos pradžios arba geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatyta tvarka.
Pavojingos vietos pabaigaLaikinasis ženklas, kuris įspėja apie pavojingos vietos pabaigą. Šis signalinis ženklas įrengiamas 50 m atstumu nuo pavojingos vietos pabaigos arba geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatyta tvarka.
ŠvilptelėtiTai nurodymas mašinistui, kad privalo signalizuoti vienu ilgu garsiniu signalu. Šis signalinis ženklas įrengiamas prieš tunelius, tiltus, pervažas ir kitas geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatytas vietas. Darbų atlikimo vietos, kurių nereikia atitverti stabdomaisiais arba greičio mažinimo signaliniais ženklais, o reikia tik įspėti dirbančiuosius kelyje apie atvažiuojantį traukinį, atitveriamos kilnojamaisiais signaliniais švilptelėjimo ženklais, statomais prie kelio, kur atliekami darbai, ir prie kiekvieno gretimo pagrindinio kelio 500–1500 m atstumu nuo darbų vietos
Tyliai švilptelėtiTraukinio mašinistas turi signalizuoti mažo garso signalu (švilpuku), išskyrus tuos atvejus, kai traukinys važiuoja su stumtuvu, atsiranda grėsmė žmonių sveikatai ar gyvybei, pasitaikius kitokioms kliūtims, kai smarkiai lyja, sninga, siaučia pūga, yra didelis rūkas, šlapdriba. Šis signalinis ženklas įrengiamas prieš tunelius, tiltus, pervažas ir kitas geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatytas vietas, kurios yra urbanizuotose teritorijose.
Artėjimo prie pervažos ženklas su baltais žiburiaisŽenklas įspėja mašinistus apie tai, kad artėjama prie pervažos, ir informuoja apie pervažos įrenginių veikimą. Ženklo reikšmės: žiburiai mirksi – pervažos įrenginiai įjungti ir tvarkingi, traukinys dar neįvažiavo į pervažos ruožą; žiburiai nuolat šviečia – traukinys įvažiavo į pervažos ruožą, pervažos signalizacijos įrenginiai, skirti automobilių transportui ir pėstiesiems, suveikė tinkamai; žiburiai nedega – pervažos signalizacija išjungta arba sugedusi. Jeigu ženklo žiburiai nedega arba traukiniui privažiavus ženklą ženklo žiburiai nenustoja mirksėti ir nepradeda šviesti nuolat, mašinistas privalo signalizuoti vienu ilgu garsiniu signalu, važiuoti iki pervažos labai budriai ir tokiu greičiu, kad galėtų laiku sustabdyti traukinį, jeigu kelyje staiga atsirastų kliūčių.
Iešmo rodyklėNurodo iešmo kryptį ir įspėja, kad važiuojama į atšakinį kelią.
Iešmo rodyklėNurodo iešmo kryptį ir įspėja, kad važiuojama tiesiuoju keliu.
RiboženklisNurodo vietą, už kurios toliau link iešmo ar bėgių sankryžos draudžiama laikyti riedmenis. Šis riboženklis įrengiamas prie iešmų kitų stočių kelių, išskyrus geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatytus atvejus.
RiboženklisRiboženkliai nurodo vietą prie pagrindinių ir atvykimo (išvykimo) kelių, už kurios toliau link iešmo ar bėgių sankryžos draudžiama laikyti riedmenis, išskyrus geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatytus atvejus
Blokuojamųjų ruožų ribaŽymi blokuojamųjų ruožų ribas geležinkelio keliuose, kuriuose yra įrengta automatinė lokomotyvo signalizacija kaip savarankiška signalizacijos priemonė.
StabdytiNurodo mašinistui automatinių stabdžių tikrinimo kelyje pradžios vietą ir greitį. Ženklo išdėstymo tvarką nustato geležinkelių infrastruktūros valdytojas.
Atleisti stabdžiusNurodo mašinistui automatinių stabdžių tikrinimo kelyje pabaigos vietą ir greitį. Ženklo išdėstymo tvarką nustato geležinkelių infrastruktūros valdytojas.
Išjungti srovęReikalavimas mašinistui prieš besrovį intarpą išjungti srovę.
Įjungti elektrovežio srovęReikalavimas mašinistui už besrovio intarpo įjungti elektrovežio srovę.
Įjungti elektrinio traukinio srovęReikalavimas mašinistui už besrovio intarpo įjungti elektrinio traukinio srovę.
Kontaktinio tinklo pabaigaŽymi kontaktinio tinklo pabaigą.
Nuleisti pantografąMirksint baltam juostiniam žiburiui, mašinistas privalo pervažiuoti atitvertą oro protarpį su nuleistais pantografais. Žiburiui nemirksint, signalas reikšmės neturi.
Dėmesio! SrovėskyraPrieš signalinį ženklą „Nuleisti pantografą“ yra įrengiamas nuolatinis signalinis ženklas su atšvaitais „Dėmesio! Srovėskyra“
Pakelti pantografąNuolatinis signalinis ženklas su atšvaitais „Pakelti pantografą“ įrengiamas už oro protarpio pagal eismo kryptį.
Pasiruošti nuleisti pantografą (laikinasis ženklas)Reikalavimas mašinistui pasiruošti nuleisti pantografą. Tose vietose, kur elektriniams riedmenims neleidžiama važiuoti su pakeltu pantografu (esant kontaktinio tinklo gedimams, atliekant remontą ar statybos darbus, kai važiuojantiems traukiniams būtina nuleisti pantografą), įrengiami laikinieji signaliniai šviesą atspindintys ženklai.
Nuleisti pantografą (laikinasis ženklas)Reikalavimas mašinistui nuleisti pantografą. Tose vietose, kur elektriniams riedmenims neleidžiama važiuoti su pakeltu pantografu (esant kontaktinio tinklo gedimams, atliekant remontą ar statybos darbus, kai važiuojantiems traukiniams būtina nuleisti pantografą), įrengiami laikinieji signaliniai šviesą atspindintys ženklai.
Pakelti pantografą (laikinasis ženklas)Reikalavimas mašinistui pakelti pantografą pravažiavus atitveriamąjį ruožą.
Sutraukti sniego valymo įrenginiusNurodo mašinistui sutraukti sniego valymo įrenginius ir įspėja, kad arti yra kliūtis.
Išskleisti sniego valymo įrenginiusNurodo mašinistui išskleisti sniego valymo įrenginius.
Pasiruošti sutraukti sniego valymo įrenginiusĮspėja mašinistą sutraukti sniego valymo įrenginius iki geležinkelių riedmenų gabarito. Ženklų išdėstymo schema geležinkelių keliuose, kuriuos valo sniegvaliai. Sniegvalių laikinuosius ženklus nustato geležinkelių infrastruktūros valdytojas
Sutraukti sniego valymo įrenginiusNurodo mašinistui sutraukti sniego valymo įrenginius ir įspėja, kad arti viena kitos yra dvi kliūtys.
Kelias užtvertasŽymi, kad kelias užtvertas.
Baltas juostinis raidės „V“ šviečiantis ženklasŠis šviečiantis ženklas įspėja mašinistus apie sąstate esančius netvarkingus geležinkelių riedmenis. Mašinistas, pamatęs šį signalą, privalo mažinti greitį ir per pirmąjį stoties iešmą važiuoti ne didesniu kaip 20 km/val. greičiu ir sustabdyti traukinį atvykimo kelyje arba geležinkelių infrastruktūros valdytojo nustatytais atvejais ir tvarka paprastojo stabdymo būdu sustabdyti traukinį tarpstotyje. Apie tai informuoti stoties budėtoją (traukinių eismo tvarkdarį) radijo ryšiu.