SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start


From course:

Dyrefys lets get it

» Start this Course
(Practice similar questions for free)
Question:

Hvad har indflydelse på iltbindingskurverne?

Author: Asger Lindberg-Nielsen



Answer:

- Bohr effekten - pH/CO2: Et fald i pH/ øgning af CO2 vil give en højreforskydelse af kurven og en højere værdi for P50. For det første giveren øget mængde CO2 lavere pH men det har også en direkte negativ påvirkning af hemoglobins iltaffinitet. Dette er smart fordi der ofte er lavere pH og mere CO2 i de systemiske væv som jo skal bruge ilten. Derfor vil mindre hemoglobin være bundet ilt og ilten kan altså afleveres. Hvis man exerciser er der mere CO2 og lavere pH her og effekten forhøjes, pga f.eks. laktat. Når ilten så begynder at afleveres til væv falder ilts partialtryk også i blodet og mere vil frigives. - Øget t BPG - 2,3BPG og 2,3DPG som er det samme, giver en højreforskydning. Der er normalt en 2,3DPG pr hemoglobin. I fisk er det typsik ATP og GTP og i fugle er det IPP og IHP. Det stabiliserer T state og sænker ilt affiniteten.


0 / 5  (0 ratings)


- Bohr effekten - pH/CO2: Et fald i pH/ øgning af CO2 vil give en højreforskydelse af kurven og en højere værdi for P50. For det første giveren øget mængde CO2 lavere pH men det har også en direkte negativ påvirkning af hemoglobins iltaffinitet. Dette er smart fordi der ofte er lavere pH og mere CO2 i de systemiske væv som jo skal bruge ilten. Derfor vil mindre hemoglobin være bundet ilt og ilten kan altså afleveres. Hvis man exerciser er der mere CO2 og lavere pH her og effekten forhøjes, pga f.eks. laktat. Når ilten så begynder at afleveres til væv falder ilts partialtryk også i blodet og mere vil frigives. 
- Øget t BPG - 2,3BPG og 2,3DPG som er det samme, giver en højreforskydning. Der er normalt en 2,3DPG pr hemoglobin. I fisk er det typsik ATP og GTP og i fugle er det IPP og IHP. Det stabiliserer T state og sænker ilt affiniteten.
1 answer(s) in total