Inleiding privaatrecht (Totstandkomingsgebreken) | Memory

Inleiding privaatrecht (Totstandkomingsgebreken): - online course


SEARCH
You are in browse mode. You must login to use MEMORY

   Log in to start

Inleiding privaatrecht (Totstandkomingsgebreken)


🇳🇱
In Dutch
Created:


Public
Created by:
Bas Dubbelman


0 / 5  (0 ratings)

Practice Known Questions

Stay up to date with your due questions

Complete 5 questions to enable practice

Exams

Exam: Test your skills

Test your skills in exam mode

Learn New Questions

Dynamic Modes

SmartIntelligent mix of all modes
CustomUse settings to weight dynamic modes

Manual Mode [BETA]

The course owner has not enabled manual mode
Specific modes

Learn with flashcards
Listening & SpellingSpelling: Type what you hear
multiple choiceMultiple choice mode
SpeakingAnswer with voice
Speaking & ListeningPractice pronunciation
TypingTyping only mode

Inleiding privaatrecht (Totstandkomingsgebreken) - Leaderboard

1 user has completed this course



Inleiding privaatrecht (Totstandkomingsgebreken) - Details

Levels:

Questions:

18 questions
🇳🇱🇳🇱
Art. 6:228 lid 1 sub c BW
Twee partijen dwalen omdat ze beiden van de verkeerde feiten zijn uitgegaan (HR Kantharos/Stevensweert).
Misbruik van omstandigheden (art. 3:44 lid 4 BW)
Er moet sprake zijn van een bijzondere omstandigheid waar misbruik van is gemaakt Er moet een causaal verband bestaan tussen het misbruik en het sluiten van de overeenkomst Het misbruik moet kenbaar zijn geweest voor de tegenpartij
Bedreiging (art. 3:44 lid 2 BW)
Er moet sprake zijn van bedreiging van enig nadeel in persoon of goed (of derde, kring is niet ruim) Er moet een causaal verband bestaan tussen de bedreiging en het sluiten van de overeenkomst De bedreiging moet onrechtmatig zijn of leiden tot iets onrechtmatigs Er moet voldaan zijn aan de objectiveringseis (de bedreiging moet zodanig zijn, dat ieder redelijk oordelend mens daardoor beïnvloed zou worden)
Bedrog (art. 3:44 lid 3 BW)
Er moet sprake zijn van opzet met betrekking tot het bedrog - Opzettelijk onjuist mededelen - Opzettelijk verzwijgen - Of een andere kunstgreep Er moet een causaal verband bestaan tussen het sluiten van de ovk en het bedrog
HR Van Geest/Nederlof
Bij het te kwader trouw verzaken in de mededelingsplicht kan een verzaken in de onderzoeksplicht van de wederpartij in beginsel geen beroep op dwaling en vernietiging van de ovk uitsluiten. ( Auto verkocht na ongeval)
HR Gerards/Vijverberg
Er is aangenomen door het hof dat de kilometerstand essentieel is voor de koop van een auto. Ook wordt door de verkoper hetzij uitdrukkelijk hetzij stilzwijgend gegarandeerd dat de hoogte van de kilometerstand klopt en dat deze stand overeenkomt met de werkelijk gereden kilometers. De HR oordeelde daarom dat o.g.v. de redelijkheid en billijkheid ex. art. 6:248 BW een beroep op dwaling niet kan worden verhinderd door een exoneratiebeding in de koopovereenkomst.
HR Booy/Wisman
Indien een koper bij het sluiten van de koopovereenkomst van een onjuiste voorstelling van zaken uitgaat wegens een mededeling van de verkoper, zal een beroep op dwaling in beginsel altijd slagen (art. 6:228 lid 1 BW). Het enkele feit dat het een toekomstige omstandigheid betreft hoeft een succesvol beroep op dwaling niet in de weg te staan, belangrijk hierbij is om altijd naar de omstandigheden van de casus te kijken. (Kraan kopen)
HR Offringa/Vinck
Offringa heeft zijn onderzoeksplicht verzaakt. Dit maak het echter niet onmogelijk om zich op dwaling te kunnen beroepen. Vinck had namelijk nog altijd een mededelingsplicht. De mededelingsplicht telt in dit geval zwaarder dan de onderzoeksplicht.
HR Bunde/Erckens
Indien partijen die een overeenkomst wensen te sluiten, daarin een voor misverstand vatbare uitdrukking bezigen, die zij elk in verschillende zin hebben opgevat, hangt het antwoord op de vraag, of al dan niet een overeenkomst tot stand is gekomen, in beginsel af van wat beide partijen over en weer hebben verklaard en uit elkaars verklaringen en gedragingen, overeenkomstig de zin die zij daaraan in de gegeven omstandigheden redelijkerwijze mochten toekennen, hebben afgeleid (HR Haviltex).
Art. 6:228 lid 2 BW
De dwalende heeft ook een onderzoeksplicht en je kan niet een beroep op dwalen doen, indien het gaat over een toekomstige omstandigheid. Dat vloeit voort uit dit artikel.
Definieer wilsontbreken
Bij wilsontbreken is er sprake van geen wil die overeenkomt met de verklaring.
Art. 6:228 lid 1 sub b BW
Zwijgen waar men had behoren te spreken (HR Geest/Nederlof) Mededeling mag worden aangenomen, indien (cumulatief, criteria): - Wederpartij is op de hoogte van bepaalde feiten - Wederpartij weet of behoort te weten dat het punt in kwestie voor de dwalende van belang is voor het sluiten ovk (kenbaarheidsvereiste) - Wederpartij moet er rekening mee houden dat een ander dwaalt - Wederpartij had naar maatschappelijke opvattingen de dwaalende behoren in te lichten
Art. 6:228 lid 1 sub a BW
HR Booy/Wisman Niet iedere mededeling is onjuist (mooiste, goedkoopste. etc.) Mening is ook geen verkeerde inlichting Kijk goed naar mededeling en onderzoek Verwijtbaarheid van mededeling is niet relevant
Noem de vereisten van art. 6:228 BW
1. Onjuiste voorstelling van zaken of omstandigheden (hierbij moet het gaan om een essentiële eigenschap die van cruciaal belang is voor de ovk) 2. Causaal verband tussen die onjuiste voorstelling en het sluiten van de ovk (indien je dit wist, had je dan de ovk gesloten?) 3. Kenbaarheid voor de wederpartij (wederpartij moet weten waar de koper specifiek naar keek, kenbaarheidsvereiste?) 4. Sub a, b of c
Waarom zijn de gronden van dwaling beperkt?
Om de contractsvrijheid en partij-autonomie te bevorderen en te beschermen.
Noem de essentie van HR Baris/Riezenkamp
Hieruit vloeit voort dat partijen bij dwaling of bedrog zowel een mededelingsplicht als een onderzoeksplicht hebben. De onderzoeksplicht van de koper kan vervallen door de mededelingsplicht van de verkoper. Of de onderzoeksplicht komt te vervallen moet altijd aan de hand van de relevante omstandigheden worden beoordeeld.
Noem de wilsontbreken
Oneigenlijke dwaling en gestoorde geestesvermogens.
Noem de wilsgebreken
Dwaling, bedrog, misbruik van omstandigheden en bedreiging.
Definieer wilsgebreken
Bij wilsgebreken is er sprake van een wil en een verklaring, maar de wil is gebrekkig tot stand gekomen.